Азиатските слонове шумно оплакват и погребват починалите си малки. Това

...
Азиатските слонове шумно оплакват и погребват починалите си малки

снимка: Twitter

Коментари Харесай

Азиатските слонове шумно оплакват и погребват починалите си малки

 

Азиатските слонове шумно оплакват и погребват умрелите си дребни. Това откри проучване на индийски учени. Резултатите сочат, че държанието на животните прилича човешките погребални обичаи.

Изследователите са разпознали пет погребения на дребни слонове, осъществени от гигантските бозайници в северните региони на Бенгал през 2022 година и 2023 година, сочи изследването, оповестено в профилираното издание Journal of Threatened Taxa.

Те са открили, че във всеки от случаите слоновете от стадото са носили умрялото слонче за хобота и краката, преди да го погребат в земята с крайници, ориентирани нагоре.

След разбор на отчети от наблюдения, цифрова снимка и отчети от аутопсии, считаме, че труповете са заровени по необикновен метод без значение от аргументите за гибелта на младите животни, показват създателите.

За един от случаите се отбелязва, че стадото е издавало мощен плач и звуци от хоботите към заровения слон.

Изследването открива, че единствено младите слонове се отнасят за заравяне, евентуално заради това, че възрастните слонове са доста по-тежки, с цел да бъдат пренасяни от останалите животни от стадото. Авторите Парвеен Касуан и Акашдееп Рой споделят, че проучването им е открило, че няма никаква директна човешка интервенция в кончините на петте млади животни.

Открити са отчетливи отпечатъци от стъпките на петнадесет до двадесет слона към гробовете и по пръстта върху телата на заровените, които са умряли от систематична органна непълнота на възраст от три месеца до една година.

Слоновете погребват дребните си в напоителни канали в чаени плантации, на стотици метри надалеч от най-близките обитаеми места. И в петте изследвани случая стадото се е отдалечавало много от гроба на младото животно и по-късно избягвало да се връща в региона.

Азиатските слонове са заплашен от изгубване тип. Смята се, че в природата живеят към 26 000 екземпляра, обитаващи най-вече Индия и някои страни от Югоизточна Азия.

Животните от типа живеят приблизително по 60-70 години.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Живот.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР